Zero waste czyli MOCna strona człowieka

Grant został przyznany na budowę jadłodzielni w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Godowie. 

Rozwój sieci jadłodzielni w polskich miastach i gminach pozytywnie świadczy o wzroście świadomości i wrażliwości społecznej. Ratowanie żywności przed zmarnowaniem oraz przeciwdziałanie zbędnej nadprodukcji produktów spożywczych to we współczesnym świecie jedna z ważniejszych kwestii, która w dalszym ciągu wymaga konsekwentnych działań. Według danych Najwyższej Izby Kontroli najwięcej jedzenia, bo aż 60%, trafia do śmieci prosto z naszych domów. 

Jedną z form walki z marnowaniem żywności są właśnie jadłodzielnie. Są to inicjatywy oddolne, które wyrażają potrzebę lokalnej społeczności. Głównym celem jest ratowanie jedzenia, jednak ich znaczenie wykracza poza ramy zero waste. Jadłodzielnie w sposób naturalny pełnią funkcję medium pomiędzy mieszkańcami z danej okolicy, łącząc potrzebujących z tymi, którzy mają się czym podzielić. Jadłodzielnia to miejsce, gdzie można zostawić dla innych nie tylko nadwyżkę pieczywa z piekarni czy skrzynkę warzyw z bazarku. Trafiają do niej również duże ilości gotowych potraw świątecznych. Kto z nas w przygotowaniach do tegorocznej Wigilii nie przeliczył się z ilością sałatki warzywnej, kutii czy domowych ciast?  

Konieczność aktywnego działania zauważyła między innymi Gmina Godów, która dzięki realizacji projektu dołożyła ważną cegiełkę do procesu rozwoju świadomości w sferze zrównoważonego korzystania z zasobów wśród lokalnej społeczności. 

Więcej inicjatyw społecznych laureatów IV edycji programu „Wzmocnij Swoje Otoczenie” można znaleźć w zakładce „Poprzednie edycje”. 

Strona wykorzystuje pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach statystycznych oraz w celu dopasowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz tutaj